Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2009

Η Σοφία Μαντουβάλου στο Επταχώρι
Αντάμωμα...
Τα δημοτικά σχολεία Πενταλόφου και Επταχωρίου ...αντάμωσαν, 4 Μαϊου, στο Πνευματικό Κέντρο Επταχωρίου, για να υποδεχτούν τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου, που γράφει για παιδιά και για ..."ανήλικους ενήλικες"
Μας συγκίνησαν τα δεκαπέντε παιδιά του Πενταλόφου και τα έξι του Επταχωρίου με ό,τι δημιούργησαν εμπνευσμένα από βιβλία της συγγραφέως, αφού όπως δηλώνει εκδότης της "τα βιβλία της είναι σχεδιασμένα με τρόπο που απελευθερώνει το δυναμικό της φαντασίας που έχει μέσα του κάθε παιδί"
Της χάρισαν τις καρδούλες τους και τους χάρισε τη δική της...
"Σου χαρίζω μία καρδούλα", ένα από τα βιβλία της, το οποίο ενεργοποίησε τη δημιουργική φαντασία των παιδιών και των δύο σχολείων. Ζωγράφισαν πολύχρωμες καρδούλες, έγραψαν χαριτωμένα από καρδιάς κειμενάκια...
Έπαιξαν με τα "Άλφα Βήτα Χάχανα", που αφορά τη σχέση ουσιαστικού-επιθέτου, χάρηκαν και ...ξεκαρδίστηκαν στα γέλια, παρασύροντας και όσους απ' τους "ανήλικους ενήλικες" βρέθηκαν μαζί τους...
Αρχές Μαρτίου ο δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Επταχωρίου, Θωμάς Νάτσης, επικοινώνησε με τη δασκάλα του δημοτικού σχολείου Πενταλόφου, Στεφανία Κωνσταντίνου, και την προσκάλεσε να έρθει με τα παιδιά της στο Επταχώρι το Μάιο, για να γνωρίσουν όλοι μαζί τη συγγραφέα Σοφία Μαντουβάλου.
Επέλεξαν γύρω στα δέκα από τα βιβλία της με τα οποία δούλεψαν περίπου δύο μήνες. Τα βιβλία αγοράστηκαν για το Δημοτικό σχολείο με έξοδα της Σχολικής Επιτροπής και της Κοινότητας, αφού ο Πρόεδρος Δημήτρης Μπαμπούλης κατάλαβε την αξία αυτής της δραστηριότητας και την ωφέλεια που θα έχουν τα παιδιά μας.
Τα παιδιά, σύμφωνα με όσα δήλωσαν οι δύο δάσκαλοι, ασχολήθηκαν με κέφι, ευχαριστήθηκαν με το περιεχόμενο των βιβλίων της συγγραφέως, αφού η συγγραφέας αυτή "παίρνει ένα κομματάκι από την πραγματικότητα, το ντύνει με όνειρο και φαντασία και φτιάχνει μια καινούρια πραγματικότητα : ένα σύγχρονο παιδικό παραμύθι"...
Βέβαια μας ...μίλησαν πιο πολύ οι καταπληκτικές δημιουργίες τους που είχαν απλωθεί σε έκθεση στο χώρο της συνάντησης-συνομιλίας.
Αλλά εκεί που μας κατέπληξαν τα παιδιά μας ήταν όταν η συγγραφέας, με ένα μοναδικό τρόπο στην επικοινωνία μαζί τους, τα ρώτησε αν ...ονειρεύονται μέρα μεσημέρι... και έπαιξε μαζί τους με τις λέξεις "όνειρο" και "φαντασία"... Εξάλλου η συγγραφέας αυτή δηλώνει στο βιογραφικό της ότι σπούδασε και στην ...Ονειροφανταστική σχολή!
Τη ρώτησαν πώς εμπνέεται και γράφει τα βιβλία της, πότε άρχισε να γράφει, γιατί γράφει... Στο παχνίδι μπήκαν και οι μεγαλύτεροι (γονείς των παιδιών, αλλά και άλλοι που διαπίστωσαν ότι ανήκουν στους ..."ανήλικους ενήλικες").
Στη συνέχεια τα παιδιά κατά ομάδες μάς "έπαιξαν" κομμάτια από τα βιβλία της, κείμενα δηλαδή που δραματοποίησαν με τη βοήθεια των δασκάλων τους...
Και όλα αυτά παρακολούθησαν αλλά και συμμετείχαν ο Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Κοζάνης Νικόλαος Φροντιστής, η σύμβουλος Αναστασία Κωστελίδου, ένας παλιότερος δάσκαλος Επταχωρίου, τρεις εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας, και βεβαίως ο Πρόεδρος της Κοινότητάς μας Δημήτρης Μπαμπούλης, με την υποστήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε αυτό το αντάμωμα.
Και ο επίλογος : Σε γεύμα, που μας έκανε ο πρόεδρος της κοινότητας, παλιοί και νέοι δάσκαλοι συζητήσαμε για το πώς θα κάνουμε τους μαθητές μας στο σχολείο έτσι όπως τους θέλει τους δικούς της μαθητές "η δασκάλα που το κεφάλι της έγινε καζάνι" (άλλο βιβλίο της Σοφίας Μαντουβάλου), δηλαδή να είναι οι πιο ευτυχισμένοι, οι πιο χαρούμενοι, οι πιο δημιουργικοί, οι πιο υπεύθυνοι μαθητές του σχολείου...

Τη Σοφία Μαντουβάλου είχαμε καλέσει στο Επταχώρι από τα Χριστούγεννα, για το Δημοτικό Σχολείο Επταχωρίου, μετά από πρότασή μου στο δάσκαλο του χωριού και στον πρόεδρο της Κοινότητας.
Στη συνέχεια ήρθε στην Καστοριά με άλλους 20 συγγραφείς, με ένα πρόγραμμα των Συμβούλων της Πρωτοβάθμιας Καστοριάς, το οποίο στήριξε οικονομικά η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καστοριάς. Αξιοποιήσαμε κι εμείς αυτό το πρόγραμμα. Τους ευχαριστούμε όλους για ό,τι ζήσαμε...
(πώς γνώρισα και πώς αξιοποίησα τη Σοφία Μαντουβάλου στη Βιβλιοθήκη του 1ου Γυμνασίου Καστοριάς εδώ )

Δεν υπάρχουν σχόλια: